Galama's & Galema's

Nanne Galama

Mannelijk 1894 - 1969  (74 jaar)


 

1 2 Volgende»     » Dia voorstelling

Vhl-I5038-01

Nanne werkt o.a. bij Nicolaas Jans (I180) en Gerardus (I212) Galema in Nijhuizum. Hij werkt ook bij een andere boer in Nijhuizum, maar daar vertrekt hij als die tijdens de ziekte van Nanne's vader 2e soort aardappelen komt brengen en niet de soort aardappelen die men gewend is te ontvangen.
In de Zuiderzee wordt zand gewonnen voor het ophogen van bouwterreinen. Nanne is een van de "zandvaarders"; ze laten hun pramen niet ver uit de kust tijdens eb droogvallen en scheppen hun pramen vol zand en brengen het met hoog water naar de wal.
Als strater werkt Nanne aan de verharding van de weg tussen Workum en Bolsward. Als gevolg van de economische crisis raken de stenen op en komt Nanne zonder werk. Toevallig komt hij dan in contact met baggeraar Krikke uit Heerenveen. Deze helpt aan het werk bij het uitdiepen van de Langevliet, de vaart achter de spoorbrug bij Workum. Op een dag vraagt Krikke of Nanne een boer kent die zijn land wil laten ophogen met de bagger. Ze komen uit bij Gerardus Galema (I212), die belangstelling heeft omdat zijn land aan de Langevliet grenst. Nanne verdient met deze overeenkomst een extra beloning van F 25,- van Krikke, een beloning van F 25,- van Gerardus; zijn gewone loon bedraagt in die tijd ook F25,-.
Na een kort verblijf in Noord-Holland (heimwee van Ottje zorgt voor de terugkeer) werkt Nanne bij groothandel Hobma & Zonen in Workum. Het is geen vetpot, temeer omdat het door hen gekochte huis een hypotheek van F 400,- rust.Eigenaar/BronGalema Galama familieboek
Verbonden metNanne Galama

1 2 Volgende»     » Dia voorstelling